07-05-10

3LO: NAAR DE KAAIHOEVE


De voorspelde regen bleef uit toen we op maandagmiddag 22 maart vertrokken, richting Meilegem-Zwalm. Een korte rit en dus vlug ter plaatse. We waren ingeschreven voor de activiteit “Speurneuzen in de Scheldevallei”.

Eén van de natuurgidsen stond ons al op te wachten wanneer we arriveerden. Eerst een halfuurtje uitleg binnen en daarna de natuur in!

De gids Marijke gaf een duidelijke uitleg over de Schelde vroeger en over de bestaande Oude Scheldearmen. Het gebruik van plannetje, verrekijker en kompas werd goed besproken en dan konden we op pad! Gids Machteld kwam er nog bij.

Een echte speurneus gebruikt z’n vijf zintuigen”: gezicht, gehoor, gevoel, reuk en smaak. En dat deden we dan ook! Luisteren naar de natuur, onze ogen de kost geven, ruiken aan gras en schors, proeven van paardenbloemblaadjes, voelen en tasten, …  We deden het allemaal ! En het was puur genieten !!!

Tijdens deze 2,5 uur durende natuuruitstap leerden de kinderen heel veel over het water, de vogels, de bloemen, de ontwakende natuur bij het begin van de lente. Ze genoten niet alleen van de namiddag in open lucht, maar staken heel wat op. Ze waren en werden echte speurneuzen!

Voor geïnteresseerden een beetje historiek: Voor de Schelde werd gekanaliseerd, was er te Meilegem een aanlegsteiger, die van groot belang was voor de handel in de streek met de steden Oudenaarde en Gent. Deze aanlegsteiger was gesitueerd ter hoogte van de Kaaihoeve (kaai=kade). Dit verklaart dus de naam van de hoeve. De hoeve werd al meerdere keren herbouwd. De Kaaihoeve werd aangekocht door de Provincie Oost-Vlaanderen om in te richten als educatief centrum, aanvankelijk in het kader van het project “Herwaardering van de Scheldevallei”. Momenteel kan iedereen er terecht voor allerhande informatie over natuur en milieu of voor het bezoeken van één van de lopende tentoonstellingen

 

14:44 Gepost door Het MOS-team in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.