07-05-10

3LO NAAR DE PAARDENMELKERIJ

Een frisse en bewolkte nazomerdag, maar alvast een prachtig bedrijf om te bezoeken!!

We trokken voor een ganse dag naar het platteland. Het bedrijf ’t Kattenheye is gelokaliseerd op een historische site. Reeds in 1500 was er op deze plek al landbouwactiviteit. De hoeve voorzag het kasteel van Laarne van graan, vlees, groenten. Vandaag is er daar een dynamisch, modern bedrijf gevestigd. Het is deels een melkveebedrijf en voor het grootste deel  paardenmelkerij. Alle paardenmelk wordt op het bedrijf verwerkt en verkocht.

De Haflingers, het paardenras dat hier gefokt wordt, zijn van oorsprong afkomstig uit Hafling in Zuid-Tirol (Italië). Ze werden gebruikt door de Oostenrijkse Alpenboeren.

 

’t Kattenheye heeft ongeveer 100 paarden op zijn bedrijf, waarvan 80 haflingers. Kenmerkend voor de haflinger zijn: de blonde manen en staart, de voskleurige vacht, grote beweeglijke oren, levendige donkere ogen, een klein en edel hoofd, kleine en harde hoeven. Nagenoeg alle Haflingers zijn ook ongeveer even groot. Het is een vriendelijk, zachtaardig dier; fraai gelijnd en sterk gespierd. Zowel aangespannen als onder het zadel presteren ze goed. Ze hebben een opgewekt karakter en een groot uithoudingsvermogen.

 

We werden meteen al goed ontvangen op het bedrijf! We kregen een video te zien over de activiteiten op de boerderij, met bijhorende uitleg van de boerin. Dat was heel interessant, maar daarvoor kwamen we natuurlijk niet echt. We wilden alles ZIEN, HOREN, VOELEN, RUIKEN en zelfs SMAKEN in het echt !!! Dat gebeurde ook: grote open stallen, van waaruit de paarden vrij naar de weilanden rondom kunnen gaan - de jonge paarden, verdeeld in eerste, tweede en derde kleuterklas (heel mooie vergelijking, vindt u niet?) – voederbakken, likstenen, melkerij – de koeienstal met een 30-tal melkkoeien, een allesoverheersende stier en enkele kalfjes - … zoveel moois om te zien !! Dit was puur genieten … De kinderen overvielen de boerin met heel wat interessante vragen, wat meteen bewees dat deze uitstap er één naar hun hartje was!

Dan ons lunchpakket opeten! Hierbij werden we weer enigszins verrast, want de boerin vroeg wie verse tomatensoep wilde bij de boterhammetjes. De soepkommetjes werden geledigd tot op de bodem, lipjes werden gelikt.

Hierna mochten we PROEVEN ! Paardenmelk, koeienmelk, en … een ijsje van paardenmelk! Wilt u weten hoe dat smaakt? Vraag het eens aan de kindjes van het derde!

Bijna alle glaasjes waren leeg en de ijsjes (vanille,choco,bosbessen) waren op …

 

Met een plannetje en een 20-tal opdrachtjes in de hand vertrokken we na het middagmaal voor een plattelandswandeling van ongeveer 1,5 uur. De vraagjes die we moesten oplossen, lukten goed. Er stond dan ook veel op het spel. Goede oplossingen betekenden dat we de schatkist zouden kunnen openen op het einde van de tocht! En we slaagden in onze opdracht!! Wat die schat was; is voor ons een goed bewaard geheim …

We genoten van de natuur … we genoten van deze dag … ’t was heerlijk …

 

11:08 Gepost door Het MOS-team in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.